La începutul anului curent specialiștii SCANDO TRADING au fost solicitați pentru a efectua o lucrare complexă constând în modificarea raportului de transformare și a grupei de conexiuni la un transformator de medie putere.
Intervenția a constat în demontarea bobinajului de medie tensiune (inițial la 30 kV) și a terțiarului și înlocuirea acestor bobine cu bobine cu număr diferit de spire astfel încât noua tensiune pe MT a devenit 6.3 kV.
Lucrarea a avut în vedere și înlocuirea trecerilor izolante de tip Pfisterer (ieșire în cabluri) cu treceri izolante de tip ulei aer, și repunerea în funcțiune a transformatorului, după ce s-au realizat toate verificările și măsurătorile electrice finale.
Operațiunea s-a întins pe perioada unui singur trimestru, lucrarea finalizându-se cu succes. În felul acesta, beneficiarul a putut pune foarte rapid în funcțiune unitatea de transformare, acest fapt având un puternic impact pozitiv, atât din punct de vedere tehnic cât și economic.
Acest tip de lucrare a mai fost executata și în urma cu doi ani de către firma SCANDO pe două unități de transformare identice cu cea care face obiectul acestui newsletter.
Unitățile inițiale erau destinate să funcționeze în cadrul unui parc eolian însă, ca urmare a opririi investiției, aceștia au trebuit să găsească o soluție de valorificare a transformatoarelor depozitate în cadrul atelierului Electrica Serv. AISE Sibiu.
Un astfel de tip de lucrare presupune decuvarea unităților vechi, demontarea jugului superior, scoaterea ansamblului bobinaj în afară precum și măsurători și releveuri ale geometriei ferestrei miezului.
Aceste operațiuni s-au efectuat și în cadrul atelierului AISE Sibiu, acum 2 ani, sub supravegherea speciliștilor Scando Romania
După efectuarea măsurătorilor s-a putut trece la întocmirea proiectului tehnic și de execuție.
Livrabilele colectivului de proiectare au constata în fișa tehnică a bobinei de MT, ansamblul bobinaj, schema de conexiuni, precum și desenele de ansamblu general și transformarea etichetei transformatorului.
Grupa de conexiuni YNyod5 a fost transformată în YN d11, cel mai des întâlnită în sistemul energetic national.
Cea de-a treia unitate a fost preluată în cadrul atelierului Elerom, efectuându-se aceleași operațiuni ca și la unitățile anterioare. Bobinajul de înaltă tensiune și reglajul au rămas nemodificate, înlocuindu-se bobinele de MT și terțiarul cu bobine noi la 6.3 kV.
Operațiunile s-au efectuat sub supravegherea specialiștilor SCANDO, ca o garanție a bunei execuții.
Partea activă a fost asamblată cu grija, respectându-se întocmai proiectul de execuție, cu asigurarea distanțelor optime între conexiuni și diverși electrozi.
S-a refolosit comutatorul de reglaj sub sarcină existent precum și toată partea de schelă metalcă și tiranti miez.
Izolatorii de tip ulei cablu au fost înlocuiți, conform cerinței beneficiarului final cu izolatori ulei aer.
În acest sens a trebuit modificată placa de bază a acestor izolatori.
În final, după uscare, transformatorul a fost asamblat si umplut cu ulei, respectându-se regula de 7 ore din momentul scoaterii din autoclave până la umplerea complete.
Transformatorul a trecut cu success testele de fabrică și a fost pregătit pentru livrare.
Transformatorul a fost livrat în stația electrică unde s-a început asamblarea componentelor principale.
Montarea izolatorilor de IT a fost operațiunea cea mai delicată, aceasta făcându-se exclusiv de către specialiștii SCANDO TRADING.
Montajul izolatorilor s-a facut prin deschiderea succesivă a flanșelor respective, una câte una fără a avea două flanșe deschise în același tip, în vederea minimizării riscului de pătrundere a umidității în corpul principal.
Montarea izolatorilor s-a efectuat cu respectarea indicațiilor manualelor de montaj exploatare.
Pentru aceatsă lucrare, SCANDO a pus la dispoziție o echipă profesionistă precum si toate sculele și utilajele necesare, cu excepția macaralei, care a fost pus ala dispoziție de beneficiar.
În final, toate trecerile izolante de tip condensator cu porțelan au fost montate cu succes.
În final s-a efectuat și montajul cablajului electric aferent accesoriilor transformatorului (indicatoare de nivel ulei, termocopii, etc.).
Întreaga operațiune de montaj a durat 8 ore iar punerea în funcțiune a transformatorului s-a efectuat cu succes, eforturile specialiștilor firmei SCANDO TRADING fiind recunoscute și apreciate de către de beneficiarul final ZIROM SA.
Vă mulțumim pentru atenția acordată și vă dorim o zi frumoasă!
SCANDO TRADING,
Energie electrică transformată în progres!
Echipamente și servicii pentru domeniul energetic
Pentru informații suplimentare sau orice fel de întrebari legate de transformatoarele de putere puteti apela HOT LINE : 0722638730